Ce sunt sigiliile de ceară și la ce sunt folosite?

Sigiliile de ceară, “sigillium” apar pentru prima dată în perioada medievală ca o necesitate de a putea autentifica documentele originale de cele falsificate, dar și pentru a asigura confidentialitatea corespondenței. Prin sigiliu se înțelege amprenta de ceară, fum sau tus imprimată pe documente, în urma aplicării matricei sigilare.

Matricea sigilară reprezenta, pe vremuri, instrumentul cu ajutorul căruia se realiza sigilarea, și era fabricată din argint, bronz, oțel sau alamă. Unele erau confecționate chiar din aur și pietre prețioase, sub forma de inel sau breloc.

Matricea sigilară are doua părți. Prima este o suprafață metalică pe care se gravează emblema și legenda, iar a doua e reprezentată de un mâner, confecționat din metal, lemn sau os.

Legenda sigiliului reprezintă textul scris pe marginea acestuia, și era în strânsă legătură cu emblema, spunând numele, titlul, calitatea posesorului sigiliului, precum și data confecționării sau a ocupării funcției celui care folosea sigiliul respectiv.

Sigiliile de ceară din zilele noastre sunt folosite în diverse scopuri, pentru înfrumusețarea invitațiilor de nuntă, invitațiilor de botez, aniversări sau altor evenimente, a obiectelor, cadourilor, sau a sticlelor de vin.

Vă recomandăm sigilii de ceară realizate manual pentru plicuri, pentru a le oferi o notă de mister, eleganță și rafinament, și pentru a rămâne remarcabile.

Postare mai nouă